Tiramisu delicios cu cremă de dovleac și un strop de scorțișoară

Moderator
2 Min Citire
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Tiramisu cu cremă de dovleac și scorțișoară

O reinterpretare de toamnă a celebrului desert italian, acest tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară aduce o armonie de arome catifelate și parfumate.

Ingrediente

Pentru piureul de dovleac:

  • 400 g dovleac plăcintar
  • 1 lingură zahăr brun
  • ½ linguriță scorțișoară
  • un praf de nucșoară

Pentru crema de mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă (neîndulcită)
  • 3 gălbenușuri
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 lingură lichior Amaretto sau rom (opțional)

Pentru asamblare:

Publicitate
Ad Image
  • 200 g pișcoturi Savoiardi
  • 150 ml cafea tare
  • 1 linguriță cacao pudră pentru decor
  • 2 linguri frișcă pentru decor (opțional)

Mod de preparare

Coace dovleacul tăiat cuburi la 180°C până devine moale și ușor caramelizat. Pasează-l fin cu blenderul și amestecă-l cu zahărul brun, scorțișoara și nucșoara. Lasă-l să se răcească complet.

Pentru crema de mascarpone, pune gălbenușurile într-un bol pe baie de aburi și amestecă-le cu zahărul pudră până obții o cremă densă. Lasă compoziția să se răcească. Bate smântâna lichidă până devine frișcă fermă.

Încorporează în gălbenușuri mascarponele, extractul de vanilie, scorțișoara și, dacă dorești, lichiorul. Adaugă piureul de dovleac rece și frișca bătută, amestecând ușor cu spatula până obții o cremă aerată și fină.

Pentru asamblare, prepară o cafea tare și las-o să se răcească. Trece rapid fiecare pișcot prin cafeaua rece, fără a le lăsa să se înmoaie prea mult. Așază un strat de pișcoturi într-un vas de sticlă sau în pahare individuale.

Pune un strat generos de cremă de dovleac, apoi repetă: pișcoturi – cremă, terminând cu un strat gros de cremă. Presară deasupra cacao pudră cernută fin și, opțional, un praf de scorțișoară sau fâșii de dovleac confiat. Lasă desertul la frigider pentru aproximativ 4 ore (ideal peste noapte) pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Concluzie

Tiramisu cu cremă de dovleac și scorțișoară reprezintă o delicioasă combinație de arome, perfectă pentru sezonul de toamnă, aducând un suflu nou unei rețete clasice.

Distribuie acest articol
Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *