Situația alimentară în România
În 2024, 1 din 10 europeni nu își permite o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile. Românii se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor alimentelor de bază, care afectează grav bugetul gospodăriilor.
Cresterea prețurilor alimentelor
Inflația estimată pentru luna august este de 9,2% (BCR). Prețurile alimentelor au crescut semnificativ: fructele cu 40%, legumele și carnea cu 5–11%, iar laptele și uleiul cu 10%. Aceste creșteri de prețuri plasează mulți români la limita subzistenței alimentare.
Comparativ cu alte țări europene
Procentul românilor care nu își permit o masă corespunzătoare este de 16,3%, comparativ cu alte țări din Europa Centrală și de Est: Slovacia – 39,8%, Bulgaria – 37,7%, Ungaria – 37,3%. În contrast, Cipru are un procent de 3,5%, iar Irlanda și Portugalia câte 5,1%. Media Uniunii Europene se situează la 8,5%.
Concluzie
Creșterea continuă a prețurilor alimentelor de bază și procentul ridicat al românilor care nu își permit mese corespunzătoare indică o deteriorare a condițiilor de trai, având implicații grave asupra sănătății și bunăstării populației.