Legume care își păstrează nutrienții mai bine gătite decât crude: ce spun cercetările

Moderator
2 Min Citire
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Beneficiile gătitului legumelor

Studii recente sugerează că anumite legume își păstrează mai bine nutrienții și devin mai benefice pentru sănătate atunci când sunt gătite. Gătirea contribuie la descompunerea structurii celulare a legumelor, facilitând astfel absorbția mai eficientă a vitaminelor și mineralelor în organism. Metodele de gătire recomandate includ fierberea, coacerea și prepararea pe grătar.

Ciupercile

Ciupercile sunt mai sănătoase și sigure atunci când sunt gătite, deoarece, consumate crude, pot cauza probleme digestive și pot conține toxine. Gătirea ajută la asigurarea unei digestii mai bune și la eliminarea substanțelor nocive.

Morcovii

Morcovii cruzi sunt bogați în nutrienți, dar gătirea lor crește conținutul de beta-caroten cu 30%. Acest antioxidant este esențial pentru sănătatea ochilor, luptă împotriva celulelor canceroase și protejează inima de afecțiunile cardiovasculare.

Spanacul

Spanacul gătit are un conținut mai mare de luteină, un antioxidant important pentru prevenirea afecțiunilor oculare și pentru o mai bună absorbție a calciului. Gătirea spanacului îmbunătățește disponibilitatea nutrienților, precum calciul, fierul și magneziul.

Publicitate
Ad Image

Ceapa

Ceapa își sporește cantitatea de flavonoizi prin gătire, aceștia fiind cruciali în protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. Ceapa galbenă și roșie conține mai mulți flavonoizi comparativ cu ceapa albă. Este recomandat să nu fie gătită mai mult de 5 minute pentru a păstra nutrienții.

Roșiile

Roșiile își cresc cantitatea de licopen cu 35% atunci când sunt gătite. Licopenul, care conferă roșiilor culoarea roșie, este benefic în prevenirea anumitor tipuri de cancer și a afecțiunilor cardiovasculare.

Concluzie

Gătirea anumitor legume nu doar că le îmbunătățește gustul, ci le și amplifică beneficiile nutriționale, având un impact pozitiv asupra sănătății generale.

Distribuie acest articol
4 comentarii
  • Nu am știut că gătitul poate să ajute la păstrarea nutrienților în legume! Mi se pare fascinant cum unele legume devin mai sănătoase atunci când sunt preparate. Voi încerca să gătesc mai mult de acum înainte.

  • Mă întreb dacă există și legume care, chiar gătite, își pierd din beneficii. Nu ar fi oare mai bine să ne bazăm pe consumul lor crude? Articolul acesta mi-a stârnit câteva întrebări interesante!

  • Sunt sceptic în privința asta. De multe ori am auzit că alimentele crude sunt cele mai bune pentru organism, așa că schimbarea aceasta de perspectivă mă cam bulversează. Totuși, poate voi încerca o rețetă nouă cu legume fierte!

  • Mi se pare o temă foarte importantă, având în vedere cât de mult discutăm despre alimentație sănătoasă! Chiar m-ar interesa să citesc și studii specifice menționate aici pentru a înțelege mai bine efectele gătitului asupra nutrienților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *