Doar o zecime din carnea de porc consumată provine din țara noastră. Experții estimează o creștere a prețurilor: cât ne va costa deliciul de Crăciun

Moderator
1 Min Citire
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Importurile de carne de porc în România

România se confruntă cu o dependență semnificativă de importurile de carne de porc, în ciuda existenței unor ferme locale. Conform statisticilor, doar 10% din carnea de porc consumată în țară provine din producția națională. Producătorii români acuză autoritățile de favorizarea intermediarilor, ceea ce conduce la importuri costisitoare din străinătate.

Consumul de carne de porc

Carnea de porc este cel mai consumat aliment de către români, cu o medie anuală de 38 de kilograme pe cap de locuitor. Majoritatea acestei cantități se importă, în special din Spania și Germania, ceea ce contribuie la creșterea prețurilor pentru consumatori.

Previziuni privind prețurile

Chiar dacă carnea de porc figurează pe lista produselor cu adaosuri plafonate, experții prognozează o creștere a prețurilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Prețul actual de aproximativ 20 de lei pe kilogram ar putea ajunge la 40 de lei în următoarele luni.

Impactul asupra bugetului familiilor

Creșterea prețurilor și dependența de importuri pot avea un impact semnificativ asupra bugetului familiilor românești, în special în contextul sărbătorilor, când cererea pentru carne de porc este mult mai mare.

[ad_slot id="2"]

În concluzie, situația actuală a pieței de carne de porc din România, caracterizată prin importuri mari și creșteri de preț, poate afecta considerabil puterea de cumpărare a consumatorilor în perioada sărbătorilor.

Distribuie acest articol
6 comentarii
  • E incredibil cât de puțin din carnea de porc consumată în România provine de la noi. Oare ce se întâmplă cu fermierii locali?

  • Mă întreb care sunt motivele pentru care importăm atât de multă carne, având în vedere că avem resurse interne. E frustrant să vedem cum prețurile vor crește și mai mult!

  • Este trist să afli că doar 10% din carnea pe care o mâncăm e românească. Sper ca oamenii să fie mai conștienți și să sprijine produsele locale!

  • Mi se pare suspect că, în plină criză economică, prețurile la carne cresc așa rapid. Chiar nu putem produce suficient pentru nevoile noastre?

  • Pe lângă problemele economice, mă tem că sănătatea alimentelor importate nu este aceeași ca a celor locale. Ar trebui să fim mai atenți la ceea ce punem pe masă!

  • Dacă tot suntem atât de dependenți de importuri, poate ar trebui guvernul să facă ceva în privința asta? O inițiativă pentru a susține fermierii români ar fi binevenită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *