Rețeta delicioasă de prăjitură cu mere
Dacă ai poftă de ceva dulce, îți propunem o rețetă simplă și delicioasă de prăjitură fragedă cu mere, păstrată cu grijă de gospodinele din Moldova.
Ingrediente pentru aluat
550 g făină
150 g zahăr pudră
1 plic praf de copt
250 g unt
2 gălbenușuri
2 linguri smântână
coaja rasă de la o lămâie
1 linguriță esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură
1,5 kg mere
6 linguri zahăr (sau după gust)
scorțișoară măcinată
2 linguri griș
Mod de preparare
Pentru aluat, amestecă făina cu praful de copt și zahărul pudră. Adaugă untul rece și amestecă cu vârful degetelor până obții o consistență de firimituri. Adaugă smântâna, coaja de lămâie și gălbenușurile, apoi frământă aluatul până devine o bilă nelipicioasă. Învelește aluatul în folie și pune-l în frigider pentru 30 de minute. După aceea, împarte aluatul în două părți.
Merele se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea mare, apoi se storc și se amestecă cu zahărul și scorțișoara.
Pentru asamblarea prăjiturii, taie două coli de hârtie de copt la dimensiunea tavii. Întinde o foaie de aluat pe hârtie, transferă în tavă și presară o lingură de griș pentru a absorbi sucul lăsat de mere. Pune umplutura, adaugă o altă lingură de griș și acoperă cu a doua foaie de aluat, folosind hârtia de copt.
Pișcă prăjitura din loc în loc cu o furculiță și coace în cuptorul preîncălzit la foc mic timp de aproximativ 45 de minute. După ce s-a răcit, pudrează cu zahăr vanilat și taie în pătrate.
Concluzie
Prăjitura cu mere este o delicatesă simplă, dar gustoasă, care poate deveni un favorit în cadrul familiei, aducând un strop de tradiție moldovenească în fiecare masă.
Am crescut cu prăjituri de mere făcute de bunica, așa că rețeta asta mi-a adus aminte de vremurile frumoase. Chiar vreau să încerc și eu să o fac, sper să-mi iasă la fel de bine!
Oare ce alte ingrediente ar putea fi adăugate pentru a-i da un gust și mai interesant? Poate niște nuci sau scorțișoară? M-ar ajuta tare mult dacă cineva are idei!
Sunt curioasă cât timp trebuie lăsată la cuptor. Uneori mă tem că o să fie prea uscată dacă nu respect timpul exact. Astea sunt detalii care contează!
Prăjitura asta sună foarte bine, dar sincer nu am avut niciodată răbdare să fac un desert complicat. Sper ca rețeta să fie într-adevăr simplă, altfel rămân la cumpărături!
Nu știu ce părere aveți voi, dar mie mi se pare că multe rețete tradiționale au fost „modernizate” și și-au pierdut din farmec. Poate că e timpul să ne întoarcem la cele vechi, cum ar fi aceasta.
Moldovencele chiar știu cum să prepare mâncare delicioasă! De fiecare dată când gust ceva făcut de ele, îmi dau seama cât de mult lipsește tradiția din bucătăria modernă.