Rețetă prăjitură cu mere
Prăjitura cu mere este o delicatesă simplă, dar gustoasă, apreciată de gospodinele din Moldova. Aceasta este o rețetă ușor de preparat, ideală pentru a satisface pofta de dulce.
Ingrediente pentru aluat
Pentru aluat sunt necesare următoarele ingrediente:
- 550 g făină
- 150 g zahăr pudră
- 1 plic praf de copt
- 250 g unt
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri smântână
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriță esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură
Umplutura prăjiturii necesită:
- 1,5 kg mere
- 6 linguri zahăr (sau după gust)
- scorțișoară măcinată
- 2 linguri griș
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului, amestecă făina, praful de copt și zahărul pudră. Adaugă untul rece și amestecă până obții o consistență de firimituri. În continuare, adaugă smântâna, coaja de lămâie și gălbenușurile, apoi frământă aluatul până devine o bilă nelipicioasă. Înfășoară aluatul în folie și lasă-l la frigider timp de 30 de minute. După răcire, împarte aluatul în două părți.
Merele se curăță, se dau pe răzătoare mare, se storc și se amestecă cu zahărul și scorțișoara.
Pentru asamblarea prăjiturii, taie două coli de hârtie de copt la dimensiunea tavii. Întinde prima foaie de aluat pe hârtie, transferă în tavă și presară o lingură de griș pentru a absorbi sucul lăsat de mere. Adaugă umplutura, presară o altă lingură de griș și acoperă cu a doua foaie de aluat, folosind hârtia de copt.
Înțepă prăjitura din loc în loc cu o furculiță și coace în cuptorul preîncălzit la foc mic timp de aproximativ 45 de minute. După răcire, pudrează cu zahăr vanilat și taie în pătrate.
Concluzie
Prăjitura cu mere nu doar că aduce un strop de tradiție moldovenească în fiecare masă, ci devine rapid un favorit al familiei, fiind simplu de preparat și gustoasă.

Am crescut cu prăjituri de mere făcute de bunica, așa că rețeta asta mi-a adus aminte de vremurile frumoase. Chiar vreau să încerc și eu să o fac, sper să-mi iasă la fel de bine!
Oare ce alte ingrediente ar putea fi adăugate pentru a-i da un gust și mai interesant? Poate niște nuci sau scorțișoară? M-ar ajuta tare mult dacă cineva are idei!
Sunt curioasă cât timp trebuie lăsată la cuptor. Uneori mă tem că o să fie prea uscată dacă nu respect timpul exact. Astea sunt detalii care contează!
Prăjitura asta sună foarte bine, dar sincer nu am avut niciodată răbdare să fac un desert complicat. Sper ca rețeta să fie într-adevăr simplă, altfel rămân la cumpărături!
Nu știu ce părere aveți voi, dar mie mi se pare că multe rețete tradiționale au fost „modernizate” și și-au pierdut din farmec. Poate că e timpul să ne întoarcem la cele vechi, cum ar fi aceasta.
Moldovencele chiar știu cum să prepare mâncare delicioasă! De fiecare dată când gust ceva făcut de ele, îmi dau seama cât de mult lipsește tradiția din bucătăria modernă.