Controversa sosurilor de paste în Parlamentul European
Ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, a solicitat o anchetă după ce a descoperit borcane cu sosuri de paste cu denumiri italiene în supermarketul Parlamentului European. Lollobrigida, din partea partidului Frații Italiei, a fost deranjat de un sos carbonara care conținea „pancetta italiană”, deși rețeta tradițională romană folosește guanciale. Un alt sos de roșii includea „oignons de Calabria”, adică ceapă din Calabria.
Lollobrigida a criticat aceste produse, afirmând că reprezintă un exemplu de „Italian sounding”, un termen utilizat pentru alimente care sugerează că sunt fabricate în Italia, dar nu sunt. El a subliniat că este inacceptabil ca aceste sosuri să fie disponibile în Parlamentul European.
Reglementări și etichetare
Sosurile sunt etichetate cu un steag italian și sunt vândute de lanțul belgian Delhaize. Conform reglementărilor Uniunii Europene, un produs alimentar poate fi considerat înșelător dacă etichetarea distorsionează originea reală. Deși sosurile nu afirmă că sunt fabricate în Italia, ele conțin ingrediente italiene.
Impactul fenomenului „Italian sounding”
Asociația agricolă italiană Coldiretti a estimat că „scandalul produselor false italiene” costă Italia aproximativ 120 de miliarde de euro pe an. Coldiretti a subliniat că cei mai mari contrafăcători ai excelenței italiene sunt țările industrializate, cu peste două treimi din produsele agro-alimentare italiene fiind contrafăcute, fără legături cu producția din Italia. Statele Unite sunt menționate ca fiind cel mai mare infractor.
Context cultural
Incidentul apare în contextul așteptărilor Italiei privind includerea bucătăriei italiene în lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO, cu o decizie așteptată în decembrie.
Concluzie
Controversa sosurilor de paste din Parlamentul European subliniază provocările majore pentru Italia în protejarea identității sale culinare și impactul economic negativ al produselor contrafăcute asupra economiei naționale.
