Doar 10% din carnea de porc provine din România. Specialiștii prevăd creșteri de prețuri – cât ar putea costa la masa de Crăciun

Moderator
1 Min Citire
Sursa foto: PROFILUX IMAGES

Importurile de carne de porc în România

România continuă să importe cantități semnificative de carne de porc, în ciuda existenței numeroaselor ferme locale. Conform datelor disponibile, doar 10% din carnea de porc consumată în țară provine din producția națională. Producătorii români acuză autoritățile de sprijinirea samsarilor, ceea ce duce la importuri din străinătate la prețuri ridicate.

Consumul de carne de porc

Carnea de porc este alimentul cel mai consumat de români, cu o medie anuală de 38 de kilograme pe cap de locuitor. Majoritatea acestei cantități este importată, în special din Spania și Germania, ceea ce ridică costurile pentru consumatori.

Previziuni privind prețurile

Deși carnea de porc se află pe lista produselor cu adaos plafonat, specialiștii se așteaptă la creșteri ale prețurilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Prețul unui kilogram de carne de porc, care este în prezent de aproximativ 20 de lei, ar putea ajunge la 40 de lei în următoarele luni.

Concluzie

Creșterea prețurilor și dependența de importuri pot afecta serios bugetul familiilor românești, în special în contextul sărbătorilor, când cererea pentru carne de porc crește semnificativ.

Publicitate
Ad Image
Distribuie acest articol
6 comentarii
  • E incredibil cât de puțin din carnea de porc consumată în România provine de la noi. Oare ce se întâmplă cu fermierii locali?

  • Mă întreb care sunt motivele pentru care importăm atât de multă carne, având în vedere că avem resurse interne. E frustrant să vedem cum prețurile vor crește și mai mult!

  • Este trist să afli că doar 10% din carnea pe care o mâncăm e românească. Sper ca oamenii să fie mai conștienți și să sprijine produsele locale!

  • Mi se pare suspect că, în plină criză economică, prețurile la carne cresc așa rapid. Chiar nu putem produce suficient pentru nevoile noastre?

  • Pe lângă problemele economice, mă tem că sănătatea alimentelor importate nu este aceeași ca a celor locale. Ar trebui să fim mai atenți la ceea ce punem pe masă!

  • Dacă tot suntem atât de dependenți de importuri, poate ar trebui guvernul să facă ceva în privința asta? O inițiativă pentru a susține fermierii români ar fi binevenită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *